Zeg je Barcelona, dan zeg je Antoni Gaudí. De Catalaanse architect heeft met zijn meesterwerken de Sagrada Família, Park Güell, Casa Batlló en La Pedrera de stad een naam en gezicht gegeven. Met zulke spectaculaire ontwerpen zou je misschien een extravagante persoonlijkheid verwachten, maar niets is minder waar. Antoni Gaudí was een man die een eenvoudig en toegewijd leven leidde.
Antoni Gaudí, de architect van Barcelona
Antoni Gaudí werd in 1852 geboren in Reus, een klein stadje in het zuiden van Barcelona. In zijn jeugd trok hij naar de grote stad. Hij volgde zijn architectuuropleiding aan de Escola Tècnica Superior d'Arquitectura in Barcelona, waar hij in 1878 afstudeerde. Tijdens zijn studie werkte hij aan verschillende projecten en liep hij stage bij het ontwerpteam van Parc de la Ciutadella. Hij werkte mee aan het ontwerp van de prachtige gouden fontein en andere decoratieve elementen. Na zijn afstuderen begon hij te werken als architect en kreeg hij opdrachten zoals Casa Vicens en het werk voor de familie Güell. Dankzij deze projecten maakte hij naam in de stad, maar pas in 1883, kreeg hij de leiding over de bouw van de Sagrada Família en dat was het project wat zijn levenswerk zou worden.
Antoni Gaudí, een man van eenvoud
Ondanks deze grote successen leidde Gaudí een bescheiden leven. Hij trouwde nooit en wijdde zich volledig aan zijn werk en zijn religie. Hij vond luxe onnodige en ging helemaal op in zijn werk. Zijn soberheid werd sterker naarmate hij ouder werd. Gaudí droeg eenvoudige, versleten kleding en leefde als een kluizenaar. Hij richtte al zijn energie op de bouw van de Sagrada Família, wat dat was het project van zijn leven. Ook alles wat hij verdiende, investeerde hij in de basiliek. Hierdoor werd zijn wereld steeds kleiner, zijn bezittingen steeds minder en zijn sociale leven was volledig verdwenen.
Op 7 juni 1926 werd Gaudí aangereden door een tram terwijl hij op weg was naar de kerk Sant Felip Neri, een van zijn vaste plekken om te bidden. Door zijn versleten kleding herkende niemand hem als de grote architect. Dankzij zijn uiterlijk weigerden taxichauffeurs hem naar het ziekenhuis te brengen. Uiteindelijk werd hij opgenomen in het Hospital de la Santa Creu in de wijk El Raval, het ziekenhuis voor armen en daklozen. Pas dagen later werd ontdekt om wie het echt ging, maar dat was te laat. Antoni Gaudí overleed op 73-jarige leeftijd in het Hospital de la Santa Creu. Na zijn begrafenis werd hij begraven in de crypte van de Sagrada Família, het gebouw waar hij zijn ziel en zaligheid in had gestopt.
De toekomst van de Sagrada Família
Jarenlang was de Sagrada Família in aanbouw, maar het einde van de bouw is in zicht. De bouw wordt geleid door een team van architecten onder leiding van Jordi Faulí. Ze baseren hun werk op de originele plannen, maquettes en aantekeningen van Gaudí, aangevuld met moderne technologie en interpretaties van zijn visie. Hoewel het nooit meer echt te achterhalen is, proberen de architecten zo trouw mogelijk te blijven aan zijn stijl en principes. De oplevering staat momenteel gepland voor 2026, het jaar waarin het honderd jaar geleden is dat Gaudí overleed.
Meer lezen over Spanje?

Het eerste deel, Cityscapes Spanje is nu verkrijgbaar. Hierin lees je over het bruisende Barcelona tot aan het historische Bilbao. In deze editie over de populairste steden van Spanje ontdek je de leukste bezienswaardigheden, achtergrondverhalen, lokale lekkernijen en bijzondere tips.

Koop nu Cityscapes Europa, waarin je alles leest over tien populaire en soms verrassende steden in Europa. In deze editie van Cityscapes ontdek je de leukste bezienswaardigheden in Praag, de legendes van Napels, de geschiedenis van Berlijn en de lokale lekkernijen uit Athene.